Byta ut markisväv

Byta ut markisväv

Låter du bli att rulla ut markiserna för att de passerat ”bäst före” datum redan för länge sedan? Byt ut tyget istället och utnyttja dina markiser! Det är guld värt att kunna rulla ut markiserna under heta sommardagar. Utomhus ger de en svalkande skugga, och inomhus sänker de temperaturen.

Varför byta markisväv?

Genom att byta ut markisväven kan du på ett billigt vis ändra uttryck eller snygga till din fasad. Modern markisväv brukar hålla färgen ganska bra i solen, dock sitter det en och annan markis kvar från 80-talet som vid det här laget är ordentligt solblekt. En markis som passerat tioårsåldern har ofta även hunnit samla på sig en hel del smuts och i smutsen är det vanligt att mossa och alger börjar växa, vilket är svårt att få rent. En blekt eller smutsig markis kan göra att hela ditt hus ser ovårdat ut och du kommer att märka stor skillnad efter bytet.

Sy i markisväv

Att sy i markisväv brukar vara relativt enkelt, då det är ett stadigt och fast tyg som matas fram lätt i symaskinen. Det är dock bäst att byta till en lite grövre nål, till exempel en 90-nål. Använd också en lite grövre tråd som passar markisvävens kraftigare egenskaper. En bra tråd är till exempel Gütermanns Terra 40. Det är en väldigt smidig tråd som passar de flesta lite grövre tyg och är perfekt för markisväv.

Tips vid köp

Innan du köper markisväv så kolla upp så att ditt chassi fungerar som det ska. Annars kan det bli billigare att köpa helt nya markiser. Riktigt prisvärd markisväv kan du annars köpa i till exempel Rosa husets webbshop. Där finns snygga, både enfärgade och randiga, markisvävar i bra kvalitet. Där kan du också beställa tråd och nål som passar för ändamålet.

Lycka till med dina markiser och se till att få dem klara snart, för nu kommer värmen!