Friskvårdsutbildning

Visst är det väl ett stort område friskvård? Att utbilda sig och välja rätt friskvårdsutbildning är dessutom jättesvårt. Vi tipsar här om hur du kan tänka.

Är du en person som är intresserad av hälsa och välbefinnande? Är du dessutom social och har lätt att känna av andra människor? Då kanske ett arbete inom friskvård och massage är något för dig.

Om du funderar på att läsa till ett yrke inom friskvård och massage och söker efter till exempel massageutbildning på Google kan du lätt bli lite förvirrad. Det finns nämligen en hel uppsjö av olika friskvårdsutbildningar och massageutbildningar med varierad längd och varierat innehåll att välja mellan. Du kan läsa till massör, friskvårdsmassör, massageterapeut, medicinsk massageterapeut, idrottsmassör och mycket annat. Förutom de mer traditionella utbildningarna till massör finns även en mängd olika kurser inom komplementär medicin som akupunktur och akupressur.

Det finns inga tydliga definitioner och riktlinjer för de olika yrkestitlarna, därför har varje skola ett stort utrymme att utforma sin egen utbildning. Utbildningar med samma yrkestitel kan därför ha mycket varierad längd och olika innehåll. Det är därför viktigt att du vet exakt vad det är du vill göra och undersöker om den utbildningen du tittat på motsvarar dina önskemål. Se till att läsa om många olika friskvårdsutbildningar och massageutbildningar innan du bestämmer dig. Det kan också vara bra att åka på studiebesök eller prata med elever som gått de utbildningar du är intresserad av.

Det går att hitta massageutbildningar och friskvårdsutbildningar som går att förena med de flesta livssituationer. Man kan läsa det på heltid och dagtid, men det finns också utbildningar som är förlagda på kvällar och helger eller på distans. Detta innebär att det finns goda möjligheter för dig som vill utbilda dig inom friskvård och massage, oavsett var du bor i landet och dina möjligheter att röra på dig. Många har inte den ekonomiska möjligheten att sluta arbeta för att lära sig ett nytt yrke och andra har familj som binder en till en viss plats. Då kan en distansutbildning vara en bra lösning.

Det finns branschförbund som organiserar utövare inom de olika yrkesområdena och branschråd som certifierar massörer och massageterapeuter. Genom att välja en skola som är godkänd av ett branschförbund kan man därför vara säker på att den borgar för en viss kvalitet. Enligt arbetsförmedlingen är möjligheter till jobb också större för den som utbildar sig på en skola som är godkänd av ett branschförbund.

Att jobba med friskvård är ett givande arbete. Du jobbar med något som är meningsfullt, och du är en del i att bygga upp en hållbar framtid ur hälsoperspektiv för dina kunder. Det är ett socialt arbete och du kommer att träffa många intressanta personer och ta del av lika många människoöden.

Det blir lätt en livsstil att jobba med friskvård och massage. De kunskaper och attityder du får under en friskvårdsutbildning eller en massageutbildning är något som kommer att prägla din vardag och ditt sätt att leva. Om du vill ha ett jobb att gå till klockan sju och som du sedan stänger av klockan fyra så är friskvård kanske inte rätt område för dig. Men vem vill egentligen ha det så? När arbete, vardag och intressen går ihop har man nog hittat alldeles rätt.