Nålarna är dina viktigaste sybehör

Nålen har en lång och stolt historia. På vikingatiden bars nålar av trä eller ben i en cylinderformad behållare som fästes på klädedräkten. Där skulle de värdefulla nålarna vara i säkert förvar. För värdefull var den, nålen. Utan nålen kunde man inte tillverka eller laga och reparera sina livsnödvändiga kläder. För att tillverka fina nålar med sina små ögon krävdes också en skicklig hantverkare. Därför gällde det att vakta sina nålar noga. Med tiden har nålhusen ersatts av nålbrev och nåldynor, men nålen är fortfarande drottningen bland sybehör. Här berättar vi kort om olika sorters nålar.

Synål

En synål används vid sömnad för hand, och dagens synålar i stål är en direkt utveckling av vikingatidens nålar i trä och ben. Det finns många olika sorters synålar avsedda till olika ändamål som stoppnål för lagning av strumpor, tapisserinål för broderi och skinn-nål för sömnad i skinn. Kläder och inredning sys i dag oftast på maskin, men det finns vissa detaljer där du kan behöva plocka fram en synål och göra jobbet för hand, därför är det bra att ha ett gäng synålar bland sina sybehör.

Symaskinsnål

Syr du på maskin så behöver du såklart symaskinsnålar som passar till. Symaskinsnålar finns i olika grovlekar som passar till olika tyger. Dessutom finns det specialnålar som jerseynål till elastiska tyger, eller tvillingnål när du vill sy snygga fållar med tvillningsöm.

Knappnål

En absolut nödvändig nål som du inte klarar dig utan är knappnålen. Ha alltid ett ordentligt gäng knappnålar tillgängliga så att du kan fästa ihop tyger innan du syr sömmarna. Utan knappnålarna så glider tygerna lätt ifrån varandra när du syr och resultatet blir sällan bra. Knappnålar är också bra när du ska prova ut och plocka in tyg på dig själv eller en provdocka.

Nålar av alla dess slag och andra bra sybehör hittar du till exempel på rosahuset.com.