Så blev studsmatta ett med svenska folket

Efter mer än 15 år så är studsmattorna mer populära än någonsin. Men hur kom det sig att en studsmatta blev var mans egendom? Här är lite bakgrund till detta stora villafenomen.

Studsmattan började att användas som ett idrottsredskap bland elitgymnaster för mer än 80 år sedan. Sedan under efterkrigstiden så letade de klassiska gamla studsmattorna in i de svenska sporthallarna. Ni minns dem säkert. Små och låga, med stumma fjädrar.

De studsmattor som vi ser i dagens villaträdgårdar är en utveckling av de gamla cirkustrapetserna. Ni minns dem säkert från gamla journalfilmer. De användes av akrobater och clowner för att göra tricks och volter inför en betalande publik.

Så blev de allmän egendom

Det började i USA, som det mesta inom populärkulturen gör. Ungdomar ville hitta nya sätt att utveckla fria och kreativa fysiska aktiviteter. Så de dammade av cirkustrapetsen, gav den status som studsmatta och började att hoppa.

Till Sverige kom de första studsmattorna i de rikare villakvarteren vid tiden före millennieskiftet. Då var det en svindyr leksak som köptes av speciella handlare. Men sedan gick det snabbt.

Snart spred sig studsandet. En bred allmänhet fick upp ögonen och det dök upp tillverkare och handlare som sålde nya modeller med hög kvalitet till ett pris som passar alla. I dag kan du köpa en studsmatta som håller hög klass till ett måttligt pris.

Var köper du dem i dag?

Glöm stormarknaderna, de säljer ofta dåliga studsmattor som går sönder efter ett eller två år. De bästa studsmattorna köper du på nätet och får dem hemlevererade. En bra butik är www.lekute.se. De har studsmattor av mycket bra kvalitet till ett vettigt pris. Dessutom får du en bra service och kan ställa frågor både på mejl och via telefon. Personalen är väldigt kunnig och kan svara på det mesta kring sina produkter.