Så vårdar du din segelduk

Ingen har väl missa trenden att använda segelduk som tak och solskydd i trädgården! De vita dukarna som kan fås i alla former är populära både för deras estetiska uttryck och praktiska funktioner. Men för att duken ska hålla sig snygg och funktionell så behöver den också vårdas på ett bra sätt. Här kommer tips på hur du tar han om din segelduk.

Spänn upp ordentligt

För att din segelduk ska hålla länge så är det viktigt att du spänner upp den ordentligt så att den sitter stadigt. Om duken fladdrar mycket i vinden så kommer den att nötas ut och efterhand brista. Om det blåser mycket så är det bäst att ta ner den. Annars kan det bli väldiga krafter som både kan skada duken, men även slita sönder fästena och kanske till och med det material som fästena är förankrade i.

Tvätta

Har du en mindre bit segelduk som ska användas till solskydd går det bra att tvätta den i tvättmaskinen. Annars kan du lägga ut den på ett rent underlag, till exempel tvättade stenplattor, och spola med en slang. Låt hela segelduken bli blöt och häll sedan grönsåpa på som du fördelar jämt över duken. Låt det stå en stund och skrubba sedan med en borste över duken. Se till att skölja av segelduken ordentligt efteråt och häng upp den på tork. Den ska hänga så jämt som möjligt och vik aldrig ihop den om den inte är torr. Då kan den få mögelfläckar som både är fula och kan skada duken. Passa på att göra det en dag när solen skiner så att den torkar snabbt efter tvätten.

Är din segelduk ändå för sliten eller för smutsig? Då kan du köpa ny och fin på metervara hos till exempel rosahuset.se. Följ sedan våra råd, så ska den hålla i många år till!