Skaffa rebounder till knatteträningen

Allt fler barn börjar spela fotboll eller andra bollsporter allt tidigare. För ledarna i de yngsta åldrarna är det ibland en svår uppgift att hitta meningsfulla övningar. Med en rebounder blir det enklare.

Många fotbollsföreningar börjar med knatteträningar allt längre ner i åldrarna. För ett par decennier sedan så var sjuårsåldern den vanligaste inträdesperioden för att börja spela fotboll aktivt i en förening.

Men tiderna förändras och fotbollen med den, många föreningar arrangerar i dag bollekar för barn ner till fyraårsåldern. Många har varit kritiska mot denna utveckling och menar på att det uppmuntrar till tidig elitism.

Det finns många internationella rapporter som talar om att de stora klubbarna i världen arrangerar seriös fotbollsträning för väldigt små barn. Denna utslagning strider mot grundprinciperna för både svensk och internationell idrott.

Men om fotbollsträningen för de allra minsta görs helt på grund av att det ska vara en lek, då kan det vara ok. Men det är viktigt att det inte går överstyr.

Hur tränar de minsta?

De minsta ska leka och bekanta sig med bollen och andra barn. Det får inte bli en tävling. Matcher på större mål är uteslutna. Då kan en reboundervara ett perfekt hjälpmedel, här behövs ingen målvakt och bollen är enkla att flytta.

Alla ska vara med

Med en rebounder kan barnen själva utifrån sina egna förutsättningar sparka bollen mot nätet. Den studsar sedan tillbaka. Se bara till att det inte blir en tävling och att alla barn får vara med på sina villkor.

Det kan vara en bra idé att använda fler än en rebounder. Låt barnen själva få utveckla sitt spelande och styr inte för mycket. Se till att allas behov blir tillgodosedda.

En rebounder är inte dyr och de är enkla att köpa via nätet av bra firmor som säljer lek och sportmaterial. Ett bra exempel på en sådan är www.lekute.se. Där finns ett bra utbud och de kommer med posten efter några dagar.