Skapa lappteknik av lakansväv och mönstrat

Lappteknik är våra förfäders snillrika uppfinning för att ta tillvara allt material på bästa sätt. När en skjorta var för hålig och sliten för att kunna lagas tog man vara på de små delarna som fortfarande höll ihop och sydde ihop dem till täcken och kuddar. I dag är framför allt i USA lappteknik något otroligt populärt och man har förfinat tekniken. I dag använder man inte heller bara det som blivit över, utan lappteknik är något som skapas för dess vackra uttrycks skull.

Kombinera färger

Färgerna kan kombineras på olika vis men ett vanligt sätt är att välja ut några färger som passar ihop. Det kan vara liknande färger i olika nyanser, komplementfärger eller färger som bryter snyggt mot varandra. Sedan kan man använda flera olika tyger med olika mönster inom dessa färger. Ofta blandar man också mönstrade tyger med enfärgade, till exempel lakansväv.

Bestäm teknik

Det finns en uppsjö av olika tekniker att välja mellan, och det finns vissa tekniker som passar att sy för hand och andra som passar att sy på maskin. Den enklaste metoden är att klippa eller skära ut kvadrater som man först syr ihop i långa rader, och sedan syr ihop raderna med varandra. En annan vanlig metod är att sy blockrutor. Det kan du enkelt hitta beskrivning på om du söker på nätet, och där hittar du också mängder av andra enkla och mer komplicerade tekniker.

Hitta tyg

Försök hitta tyger som är i något sånär liknande kvalitet så blir det lättare att få ett snyggt och jämt resultat. Lakansväv och vanligt mönstrat bomullstyg är bra tyger att börja med om du vill prova lappteknik. En butik som har mycket av dessa tyger är till exempel rosahuset.com. Där hittar du massor av fina tyger, och de har även bra sybehör som kan vara praktisk att beställa samtidigt.