Spaceports är framtidens sätt att resa

Snart kan rymdresor vara möjligt för alla. I Nevadas öken har det byggts en Spacport. En flygplats för resor till och mot rymden.

Det engelsk/amerikanska bolaget Virgin Galactic har tagit fram ett plan som ska föra resenärer ut i rymden. Bakom idéen står flera av amerikanska moderna tänkare, bland andra Stephen Hawkins.

Planet White Knight 1 och 2, lyfter från Spaceporten i Nevada. Sedan när den når en viss höjd så släpper farkosten en kapsel som med egna startraketer sätter fart genom stratosfären och atmosfären ut i rymden.

Sedan kan farkosten lägga sig i omloppsbana runt jorden. Under tiden kan resenärerna uppleva allt det som många drömmer om. Tyngdlöst tillstånd, se jorden från ovan och att blicka ut i det oändliga svarta.

Snart möjligt

Spaceport America är ett projekt som drivs av staten Nevada och två countys. Enligt entreprenörerna bakom projektet så är det inom vår livstid möjligt att arrangera resor för den stora allmänheten till rymden.

Provflygningar med Virgin Galactics White Knight har varit framgångsrika. Nu väntar alla spänt på nästa steg i det som av Stephen Hawkings kallas för ”ett av de största stegen i mänsklighetens historia”: