Stunts på studsmatta tar tid

Det krävs mycket träning för att kunna göra tricks och volter på en studsmatta. Tänk på att skynda långsamt och låt träningen vara en del av nöjet. Här kommer några tips och råd.

Det har blivit ett allmänt folknöje med studsmattor i Sverige. En hel generation växer upp med studsmattor som en naturlig del av vardagen. Men bland alla barn har det också blivit en inofficiell tävling vilken som har råd med den häftigaste studsmattan, och vem som kan göra de coolaste tricksen och volterna.

Denna press kan vara jobbig för många. Det är väldigt viktigt att bygga en god självkänsla tidigt i livet för att samhällets olika positioner i framtiden ska kunna besättas av dugliga vuxna. Ni som vuxna förebilder i dag kan hjälpa de små på traven.

Låt det vara en lek

Köp gärna en bra studsmatta till era barn. Det är en utmärkt fysisk aktivitet som är både social och rolig. Men se till att studsandet får fortsätta att vara en lek och inte en press över att bli bättre än grannarna på olika stunts.

Med det sagt är det inte förbjudet att träna olika tricks och volter. Tvärtom det är en bra balansträning om det görs utifrån varje individs speciella förutsättningar. Här kan ni som vuxna vara med och prata med barnen.

Börja träna försiktigt

Volter och tricks tar ett tag att lära sig. Det är bra att börja på nätet, kolla www.youtube.com efter olika filmer på äldre som gör tricks och olika stunts. Utifrån sådana filmer kan era barn och unga lära sig mycket.

Sedan är det bara att börja. Det finns några viktiga saker att tänka på. Vid en baklängesvolt så är det viktigt att fixera blicken rakt upp, studsa tills det känns rätt, tänk på att slappna av och inte spänna dig. Du måste göra det med självförtroende och en känsla av att detta är enkelt. Sedan kastar du dig tillbaka. Efter en tids träning så kommer volten att sitta där. Samma princip gäller för en framlängesvolt, men du gör det åt andra hållet.

En annan sak som är viktig är att om du ska göra volter så är det viktigt att köpa en bra studsmatta. Glöm de billiga varianterna hos varuhusen, köp en kvalitetsmatta av en nätbutik som www.lekute.se.