Viktigt när du köper begagnade bilar

Var försiktig när du köper begagnade bilar. Numera gäller inte lagen om ”god tro”, ifall du inte undersöker bilens historia så kan du bli skyldig till brott. Därför är det bra att vända sig till en seriös bilhandlare, då kan du känna dig trygg.

Fungerar inte längre

Förut kunde du köpa en stulen bil och sedan hävda att det gjorts i god tro. Men sedan 2008 har lagstiftningen ändrats, du som bilköpare har nu ett ansvar att noga kolla upp den bil som du köper. Annars finns det en risk för att du kan bli fälld för brott.

Lagstiftningen ändrades med bakgrund att många hälare kom undan att lagföras genom att skylla på att de inte hade någon aning. Men om du inte är helt tappad bakom en damcykel så är det ganska enkelt att avgöra om en bilaffär kan tänkas vara skum.

Så här gör du

För att vara säker före köpet, om du köper begagnade bilar privat det vill säga, så gör du en enkel slagning i bilregistret genom Transportstyrelsen och ber säljaren om legitimation. Har du gjort så mycket, kan du inte lastas om det skulle visa sig vara en stulen bil. Du kanske då också känna dig trygg som bilägare.

Ändringen i lagstiftningen är till för att skydda bilägare. Bilstölderna är konstant höga och vidareförsäljningen är stor. Därför måste lagstiftaren skydda brottsoffer och presumtiva brottsoffer genom att täppa till luckor i lagen. När det kommer till sådana ting som begagnade bilar så blir det extra känsligt.

Om du vänder dig till en seriös och bra handlare från början så slipper du alla dessa problem. Då kan du i lugn och ro fokusera på att köpa bil. Handlaren har ansvar att se till så bilens historik är god och laglydig, du får rätt garantier och försäkringar på att allt stämmer. En bra handlare som har gott rykte bland sina kunder är Carnila i Ludvika.

De har kunniga säljare och en stor bilpark, där kan du få all den hjälp som krävs för att göra en bra bilaffär.